Adab sebelum, ketika dan selepas makan mengikut Islam

23 July 2008

Banyak penyakit yang menyerang manusia berkait rapat dengan makan minum. Justeru, Nabi Muhammad s.a.w sering mengingatkan umat Islam berkaitan bahaya perut agar mereka berwaspada dengannya.

Dalam kitab Ihya Ulumuddin, Imam al-Ghazali menyenaraikan tujuh adab sebelum makan yang perlu dijaga:

1. Memastikan makanan daripada sumber yang halal.

2. Membersihkan tangan.

3. Meletakkan makanan dalam bekas yang diletakkan dilantai kerana ia melatih diri untuk bertawaduk. Tetapi jika makanan diletakkan di atas meja tanpa melampaui batas, ia tidaklah dilarang.

4. Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring atau bersandar.

5. Berniat agar makanan itu mendatangkan kekuatan untuk beribadat kepada Allah;

1. Mulakan dengan bismillah dan doa.

2. Makan dengan tangan kanan.

3. Mengunyah dengan baik.

4. Jangan dicaci sebarang makanan.

5. Sebaik-baiknya dijamah makanan yang terdekat kecuali buah-buahan.

6. Jangan menghembus makanan yang panas. Tunggulah dengan sabar.

7. Jangan makan secara berlebihan.

8. Apabila terpaksa minum air, pastikan ia sedikit saja kecuali jika perlu.

Berhubung dengan adab selepas makan, Imam al-Ghazali memberikan beberapa panduan.

1. Berhenti sebelum kenyang.

2. Menjilat jari.

3. Membasuh tangan

4. Berdoa.

5. Mengeluarkan makanan yang terlekat dicelah gigi.

6. Banyak bersyukur kepada Allah.

7. Beristighfar agar diampunkan Allah andai ada unsur syubhah pada makanan.

1 comments:

Jolynn said...

Islam memang bagus sebab mengajar kami semua supaya beradab. Alhamdulillah... =)